La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria crònica de la pell molt freqüent en els nens que es caracteritza per la presència d’èczemes, picor intensa (fins i tot per la nit), molta sequedat i envermelliment de la pell. Aquestes lesions apareixen sobtadament (brots), es van repetint al llarg del temps i afecten diverses àrees segons l’edat de l’infant: colzes, genolls, mans, coll, cara i cuir cabellut.
En general, els brots milloren a l’estiu, probablement perquè hi ha una major exposició solar i solen empitjorar a l’hivern, a la primavera i a la tardor. En alguns pacients el curs de la malaltia pot arribar a ser continu, amb lleus remissions (disminucions de la intensitat dels símptomes), si n’hi ha.
2. CAUSES
La causa de la dermatitis atòpica és desconeguda però se sap que intervenen factors genètics i mediambientals que afecten el sistema immunitari. És important, però, aclarir que la dermatitis atòpica no és una al·lèrgia a cap substància determinada i que en cap cas es resoldrà realitzant proves al·lèrgiques o eliminant aliments de la dieta. El que sí cal és evitar circumstàncies i elements que provoquin la pruïja, com per exemple, la calor.
Actualment no existeix cap tractament curatiu i l’evolució de la malaltia és impredictible. El tractament del nen atòpic requereix un maneig individual complex, on es fa necessari el control dels factors desencadenants, quan apareguin els brots aguts tallar-los ràpidament i fer una cura òptima de la pell, mitjançant bons hàbits d’higiene i aplicació d’hidratants i emol·lients.
3. FACTORS QUE L’EMPITJOREN
Hi ha diferents factors que empitjoren la dermatitis atòpica o que en desencadenen brots:
.Dutxes o banys amb aigua excessivament calenta i durant força estona.
.Calefaccions d’aire calent (ex: la dels cotxes).
.Abrigar excessivament al nen.
.Fricció de la pell.
.Els agents irritants o productes químics (sabons detergents, clor, fum de tabac, suavitzants de la roba, olis minerals o solvents).
.Els al·lèrgens (substàncies que causen al•lèrgia i que es troben al menjar, a les plantes o animals i a l’aire) poden ser desencadenants d’un brot de dermatitis atòpica, sempre que hi hagi una clara relació entre l’exposició al mateix i l’aparició del brot.
.Clima excessivament sec o fred o canvis sobtats de temperatura.
.L’estrès emocional pot contribuir a la gravetat dels brots.
.Fibres sintètiques com el nylon i el polièster, la llana verge, els plàstics i les gomes en contacte directe amb la pell.
4. CURES O RECOMAMACIONS GENERALS
.Rentar amb aigua tèbia (30ºC) i hidratar diàriament la pell del vostre fill amb emol·lients 2 cops al dia. No utilitzar-los si hi ha ferides obertes.
.Utilitzar sabons de pH àcid (4-5).
.És aconsellable mantenir les ungles del nen/a curtes i netes. No gratar-se les lesions.
.Utilitzar roba de cotó, de lli o de fil.
.Canviar amb freqüència el bolquer del nadó.
.Anar amb compte amb alguns aliments àcids (ex: cítrics o tomàquets) perquè poden irritar la pell per contacte directe.
.L’exposició solar moderada (amb la utilització adequada de protectors solars que no continguin perfums) i els banys en aigua de mar solen millorar les lesions cutànies. Posteriorment, cal no oblidar la correcta hidratació de la pell.
5. CREENCES ERRÒNEES
.La dieta durant l’embaràs té influència en el desenvolupament de la dermatitis en el futur nadó.
.La lactància materna té un efecte protector en el desenvolupament de la dermatitis atòpica quan hi ha antecedents familiars d’atòpia.
Font: http://www.farmaceuticonline.com/ca/familia/686-dermatitis-atopica